Panel používateľa

Psychologický účinok fotografie

01.03.2015, PaedDr. Ľuboš Ďurdiak, PhD.

Fotografia k článku Dr. Ľuboša Ďurdiaka | Psychologický účinok fotografiePri fotografii ide podobne ako pri kreslení a maľovaní o vizuálne výtvarné umenie, ktoré sa rozvíja v ploche a jeho základnými výrazovými prostriedkami sú línia, tvar a farba. Podstatným rozdielom je, že pri fotografovaní autor vytvára ("maľuje") obraz pomocou svetla. Fotografia zasahuje vnútro človeka silným spôsobom, lebo v ňom formuje hodnotový systém, postoje, názory a v konečnom dôsledku aj následné konanie. Podstata tejto sily fotografie spočíva v tom, že jej autor ju vytvára na základe svojho vnútorného cítenia, jeho tvorivé dielo tak odráža jeho náladu, duševné rozpoloženie, plány, zámery, hodnoty i rôzne postoje. Zjednodušene by sme mohli povedať, že fotograf podvedome alebo vedome necháva vo fotografii svoj odkaz. Samotná fotografia spätne pôsobí na jej tvorcu, ale aj na iných obdivovateľov fotografie, ktorí sú v pozícii pasívnych prijímateľov informácií, ktoré fotografia vyžaruje. Z veľkého množstva fotografií sa ľuďom páčia a zvyčajne si vyberajú tie, ktoré najviac zodpovedajú ich individualite. Aj z tohto dôvodu je hodnotenie fotografie veľmi subjektívnym procesom.

Aby mohlo akékoľvek umelecké dielo pôsobiť na osobnosť človeka a formovať ho, musí na človeka priamo pôsobiť, aby ním mohlo byť vnímané. Podobne je to aj s fotografiou ako umeleckým dielom. Aj jej bežné prezeranie vyvoláva v psychike človeka reakciu zložitých psychických procesov, ktoré v konečnom dôsledku vplývajú na jeho celkový psychický stav. Navyše, pri vnímaní umeleckého diela nejde iba o bežné vnímanie, ale aj o vnímanie estetické. Rozdiel spočíva v tom, že pri bežnom vnímaní je cieľom človeka orientovať sa vo svojom prostredí a tak získať obraz o predmetoch pôsobiacich na jeho osobnosť, aby uspokojil svoje základné potreby. Pri estetickom vnímaní je cieľom poznávanie krásy, pôžitok z farieb, tvarov a línií predmetov, pričom je určované predovšetkým vkusom a potrebou vnímať a vytvárať krásu.

Fotografické umenie poskytuje dostatok priestoru a príležitostí, aby sa mohlo stať jedným z vhodných prostriedkov psychohygieny. Autor fotografického diela totiž uplatňuje pri tvorbe svoj vlastný tvorivý potenciál, práca ho často pohltí celého a slúži mu ako prostriedok sebavyjadrenia a sebaurčenia. Pri tvorbe, ale aj pri vnímaní fotografie, je možné sa ponoriť do svojho vnútra a sústrediť sa iba na svoje prežívanie, na svoj vnútorný zážitok. Často pri tom dochádza k osobnému uspokojeniu, k odreagovaniu sa od bežných starostí a k náhľadu do svojho vnútorného sveta. Človek pri tom môže úplne vypnúť svoje myslenie a zbaviť sa stresu. Tvorca fotografie i jej vnímateľ tak môžu do diela premietnuť svoje pocity, zážitky, radosti, starosti i problémy a v samotnom diele môžu nachádzať ich riešenie. Proces fotografovania ako aj výsledné fotografické umelecké dielo tak môže mať veľký význam pri sebapoznávaní, sebaformovaní človeka, ale aj v rámci jeho psychohygieny. 

 Pozri aj projekt TRUE FACE - SEBAPOZNÁVANIE A TERAPIA FOTOGRAFIOU

Copyright © 2015 PaedDr. Ľuboš Ďurdiak, PhD. - PSYCHOTREND & Discovery Trend s.r.o.. Všetky práva vyhradené. Obsah odborného článku na tejto stránke je chránený autorským právom a inými príslušnými platnými právnymi predpismi o ochrane autorských práv a duševného vlastníctva. K akémukoľvek použitiu tejto stránky (napr. kopírovanie autorských myšlienok a obsahu článku) je potrebné písomné povolenie od ich autora a uvedených spoločností.

"Povieme Vám aj to, čo Vám iní povedať nevedia... a budete stále v predstihu!"

Agentúra PSYCHOTREND & Discvery Trend

Precestoval som celý svet, a musím uznať, že s takýmto fenoménom sa človek len tak ľahko alebo často zasa nestretne!
Akad. mal. Frank Jalšovský
výtvarník a prezident Discovery Fine Arts Inc.

Unikátnosť konzultácií spočíva v tom, že v pomerne krátkom čase spoznáte možnosti, ktoré Vám dokážu zjednodušiť a skrátiť náročnú cestu za stanoveným cieľom. Investované prostriedky do akýchkoľvek služieb pána Ďurdiaka prinášajú zhodnotenia vo vnútornom postoji ako aj v dosahovaných výsledkoch.
Ing. Marcela Cerulíková
riaditeľka ľudských zdrojov, členka dozornej rady Doprastav, a.s.

Keby mi dnes dal niekto otázku, či odporúčam služby spoločnosti PSYCHOTREND, poviem iba toľko: "Kto neskúsil, neuverí!".
Ing. Pavel Geršl
oblastný manažér spoločnosti Best Consult Group s.r.o.

Ukázalo sa, že už po niekoľkých málo sedeniach si odborný poradca rýchlo získal dôveru a dokázal identifikovať a pochopiť potreby účastníkov poradenstva. Svojim poradenským prístupom prispel k lepšiemu poznaniu ich potenciálu ako aj ich slabších stránok.
Ing. Richard Páleník
riaditeľ pre predaj a služby zákazníkom Telefónica O2 Slovakia, s.r.o.

Ľuboš Ďurdiak je človek s mimoriadnou schopnosťou v pozitívnom zmysle slova vidieť "do človeka". Jeho analyticko - psychologické danosti sú nezvyčajné. Je až neuveriteľné, že celý proces sa "odohrá" za relatívne krátky čas, ale tento čas určite patrí k tým, na ktorý sa nezabúda.
Ing. Milan Jalšovský
riaditeľ obchodného zastúpenia pre SRSCHRACK SECONET AG

Doterajšie skúsenosti s poradenskou a školiacou činnosťou boli úplne iné a originálny prístup PaedDr. Ľ. Ďurdiaka, PhD. dokázal zmeniť názor na poradenstvo aj tých najväčších skeptikov.
Ing. Peter Daubner
riaditeľ obchodného zastúpenia CAPITOL, a.s.

Štýl fotografovania a výsledné fotografie, ktoré som si sama vyskúšala u doktora Ľuboša Ďurdiaka, sú o vystihnutí čŕt osobnosti človeka, jeho duše, je to ako dobrý portrét dobrého maliara. Takéhoto fotografa, ktorý je zároveň aj dobrým psychológom, odporúčam každému.
MUDr. Jana Kelová, CSc.
majiteľka spoločnosti Benevita s.r.o.

Prejsť na:

google.com/+ĽubošĎurdiak

VŠETKY REFERENCIE

My v médiách

Rýchly kontakt

Objednávka

E-poradňa
 

Predvoľby súkromia
Cookies používame na zlepšenie vašej návštevy tejto webovej stránky, analýzu jej výkonnosti a zhromažďovanie údajov o jej používaní. Na tento účel môžeme použiť nástroje a služby tretích strán a zhromaždené údaje sa môžu preniesť k partnerom v EÚ, USA alebo iných krajinách. Kliknutím na „Prijať všetky cookies“ vyjadrujete svoj súhlas s týmto spracovaním. Nižšie môžete nájsť podrobné informácie alebo upraviť svoje preferencie.

Zásady ochrany osobných údajov

Ukázať podrobnosti

Prihlásenie