Panel používateľa

Potreba sebareflexie a sebapoznania

13.06.2014, PaedDr. Ľuboš Ďurdiak, PhD.

Fotografia Dr. Ľuboša Ďurdiaka k článku | Potreba sebareflexie a sebapoznaniaVo svojom okolí sa denne stretneme s veľkým množstvom podnetov, ktoré na nás pôsobia. V každom okamihu svojho života sme tak ovplyvňovaní v oblasti našich nálad, názorov, postojov aj hodnôt. Neustále o našu pozornosť bojujú médiá, ktoré sa nás snažia presvedčiť, aby sme venovali pozornosť práve im a nechali sa formovať práve od nich. V práci sa usiluje získať našu pozornosť náš nadriadený pracovník, ktorý neraz chce, aby sme sa pozerali na svet iba cez jeho vnímanie. Kolegovia nás môžu ovplyvňovať tak, aby sme boli kolektívni a "nevytŕčali" z radu svojimi nápadmi nad rámec požadovanej kreativity. Politici na celom svete nás zasa presviedčajú o ich pravde a ich najlepších úmysloch, ktorým by sme sa mali podriadiť a pre to, aby sme im uverili, sú ochotní minúť obrovské sumy peňazí.

Mohli by sme pokračovať veľmi dlho, kým by sme vymenovali všetky faktory, ktoré počas každého dňa bojujú o náš čas a pozornosť, aby nás mohli formovať podľa obrazu svojho. Cieľom tohto článku je však poukázať na ten faktor, ktorý zabúdame brať do úvahy, alebo jeho vplyv podceňujeme, pritom nás ovplyvňuje a formuje najviac. Sme to my so svojimi jedinečnými potrebami, túžbami a prianiami, ako aj konkrétnymi schopnosťami, vlastnosťami a skúsenosťami. Každý sme jedinečnou osobnosťou a vo veľkej miere závisí iba od nás, akú predstavu si o sebe vytvoríme a prijmeme.

Sú ľudia, ktorí majú zbytočne znížené vedomie vlastnej ceny, vlastných kvalít a schopností. Výsledkom takéhoto ich postoja k sebe samému je nedôvera v seba samého, presvedčenie, že úspech nie je určený pre nich a tak majú strach z napredovania a pocit životnej spokojnosti je od nich na míle vzdialený. Na opačnom póle sú ľudia, ktorí preceňujú svoj sebaobraz a majú neprimerane zvýšené sebavedomie, ktoré im spôsobuje nepríjemnosti, keď sa potom snažia múr preraziť hlavou. Na tomto príklade som chcel poukázať, že dôležité je nielen to, akí v skutočnosti sme, ale aj to, ako sa na seba pozeráme, ako vnímame svoju celkovú hodnotu, svoje obmedzenia a ako prežívame tento postoj k sebe samému.

Chcel som tým zároveň upriamiť pozornosť na to, že na vytváranie nášho postoja k sebe samému vplýva veľmi veľa okolností. V konečnom dôsledku však záleží iba na nás, aký postoj k sebe zaujmeme. Základom životnej rovnováhy je adekvátne sebavedomie opierajúce sa o realistický pohľad na seba, na svoje silné aj slabé stránky a následná schopnosť primerane prežívať tieto svoje kladné i záporné črty.

Našou snahou by teda malo byť porozumieť samému sebe, svojim myšlienkam, citom a svojmu správaniu a následne pochopiť, kto som a aký som. Výsledkom bude, že sa staneme vyrovnanou charizmatickou osobnosťou a nebudeme podliehať všeobecnému tlaku, ktorý je na nás neustále vyvíjaný. Svoj postoj k sebe samému budeme mať vybudovaný na pevných základoch - na realistickom pohľade na svoju hodnotu, na svoj skutočný potenciál. Iba vtedy môžeme úplne využívať svoje vlohy, schopnosti a skúsenosti, vďaka čomu budeme mať skutočný pocit sebarealizácie a zmyslu života.

Postupov, ktorými človek môže porozumieť sám sebe, je niekoľko, buď bude pracovať na sebe iba sám, alebo môže využiť aj pomoc odborného poradcu. Tým, že naša osobnosť sa neustále formuje a vyvíja, treba pamätať na to, že ide o celoživotný proces a na jeho ceste by sme mali oceňovať každý pokrok, aj ten najmenší. Časom sa možno ukáže, že v skutočnosti mal väčší význam, ako sa pôvodne zdalo, alebo ako nás o tom chcelo presvedčiť naše okolie.

 

 "Povieme Vám aj to, čo Vám iní povedať nevedia... a budete stále v predstihu!"

Copyright © 2014 PaedDr. Ľuboš Ďurdiak, PhD. - PSYCHOTREND & Discovery Trend s.r.o.. Všetky práva vyhradené. Obsah odborného článku na tejto stránke je chránený autorským právom a inými príslušnými platnými právnymi predpismi o ochrane autorských práv a duševného vlastníctva. K akémukoľvek použitiu tejto stránky (napr. kopírovanie autorských myšlienok a obsahu článku) je potrebné písomné povolenie od ich autora a uvedených spoločností.

Agentúra PSYCHOTREND & Discvery Trend

Precestoval som celý svet, a musím uznať, že s takýmto fenoménom sa človek len tak ľahko alebo často zasa nestretne!
Akad. mal. Frank Jalšovský
výtvarník a prezident Discovery Fine Arts Inc.

Unikátnosť konzultácií spočíva v tom, že v pomerne krátkom čase spoznáte možnosti, ktoré Vám dokážu zjednodušiť a skrátiť náročnú cestu za stanoveným cieľom. Investované prostriedky do akýchkoľvek služieb pána Ďurdiaka prinášajú zhodnotenia vo vnútornom postoji ako aj v dosahovaných výsledkoch.
Ing. Marcela Cerulíková
riaditeľka ľudských zdrojov, členka dozornej rady Doprastav, a.s.

Keby mi dnes dal niekto otázku, či odporúčam služby spoločnosti PSYCHOTREND, poviem iba toľko: "Kto neskúsil, neuverí!".
Ing. Pavel Geršl
oblastný manažér spoločnosti Best Consult Group s.r.o.

Ukázalo sa, že už po niekoľkých málo sedeniach si odborný poradca rýchlo získal dôveru a dokázal identifikovať a pochopiť potreby účastníkov poradenstva. Svojim poradenským prístupom prispel k lepšiemu poznaniu ich potenciálu ako aj ich slabších stránok.
Ing. Richard Páleník
riaditeľ pre predaj a služby zákazníkom Telefónica O2 Slovakia, s.r.o.

Ľuboš Ďurdiak je človek s mimoriadnou schopnosťou v pozitívnom zmysle slova vidieť "do človeka". Jeho analyticko - psychologické danosti sú nezvyčajné. Je až neuveriteľné, že celý proces sa "odohrá" za relatívne krátky čas, ale tento čas určite patrí k tým, na ktorý sa nezabúda.
Ing. Milan Jalšovský
riaditeľ obchodného zastúpenia pre SRSCHRACK SECONET AG

Doterajšie skúsenosti s poradenskou a školiacou činnosťou boli úplne iné a originálny prístup PaedDr. Ľ. Ďurdiaka, PhD. dokázal zmeniť názor na poradenstvo aj tých najväčších skeptikov.
Ing. Peter Daubner
riaditeľ obchodného zastúpenia CAPITOL, a.s.

Štýl fotografovania a výsledné fotografie, ktoré som si sama vyskúšala u doktora Ľuboša Ďurdiaka, sú o vystihnutí čŕt osobnosti človeka, jeho duše, je to ako dobrý portrét dobrého maliara. Takéhoto fotografa, ktorý je zároveň aj dobrým psychológom, odporúčam každému.
MUDr. Jana Kelová, CSc.
majiteľka spoločnosti Benevita s.r.o.

Prejsť na:

google.com/+ĽubošĎurdiak

VŠETKY REFERENCIE

My v médiách

Rýchly kontakt

Objednávka

E-poradňa
 

Predvoľby súkromia
Cookies používame na zlepšenie vašej návštevy tejto webovej stránky, analýzu jej výkonnosti a zhromažďovanie údajov o jej používaní. Na tento účel môžeme použiť nástroje a služby tretích strán a zhromaždené údaje sa môžu preniesť k partnerom v EÚ, USA alebo iných krajinách. Kliknutím na „Prijať všetky cookies“ vyjadrujete svoj súhlas s týmto spracovaním. Nižšie môžete nájsť podrobné informácie alebo upraviť svoje preferencie.

Zásady ochrany osobných údajov

Ukázať podrobnosti

Prihlásenie