Panel používateľa

Správne rozhodovania a rozhodnutia v našom živote

26.01.2010, PaedDr. Ľuboš Ďurdiak, PhD.

Vo svojom živote sa neustále rozhodujeme. Zvažujeme rôzne alternatívy a snažíme sa nájsť tie najvhodnejšie pre náš život. Zaujímavé však je, že niekedy to, čo považujeme za správne rozhodnutie v určitom okamihu, pri spätnom pohľade vnímame ako krok nesprávny. A dostávame sa aj do opačných situácií, kedy máme pocit, že sme sa rozhodli nesprávne a nakoniec s odstupom času sme šťastní, že sme sa rozhodli práve tak a nie inak. Čo je teda naozaj správne a čo nesprávne v našich rozhodnutiach?

Odpoveď nám môžu dať naše ciele, ktoré by sme mali mať a tieto by sme sa mali snažiť aj dosahovať. Nie každý pracuje so svojimi cieľmi uvedomelo a skôr mnohí konajú iba impulzívne. Rozhodujú sa síce rýchlo, ale bez primeraného premyslenia cieľa. Takéto impulzívne správanie vychádza najmä z citových dôvodov a neskôr sa môže javiť ako okamžitá nerozvážna činnosť. V istých prípadoch sa nám môžu aj výsledky takéhoto konania zdať ako správne a prospešné pre náš život. Je to iba vtedy, keď sú naše činy v súlade s našimi cieľmi, hoci o tom nemusíme ani sami vedieť.

Dostávame sa však aj do opačných situácií, kedy pred rozhodnutím veľa premýšľame, analyzujeme a napriek tomu naše následné činy nevedú k našej spokojnosti. Je to zväčša preto, lebo sami nevieme, čo chceme. Nemáme ujasnené ciele, prípadne ich máme nevhodne stanovené. Jedno čínske príslovie hovorí, že "Kto nepozná svoj cieľ, cestu nenájde", čo vo svojej podstate znamená, že keď nevieme, kam ideme, je jedno aj to, akú cestu si zvolíme. Nečudujme sa potom, že sa často ocitáme na rôznych životných križovatkách a cítime sa akoby stratení, pretože nevieme ako a prečo sme sa tam dostali.

Ak sme náchylní poddávať sa náhodným vplyvom, môže to byť prejav nedostatku našej cieľavedomosti. Je však veľká skupina ľudí, kde každý má svoj cieľ dobre premyslený. Vedia, aký je ich hlavný životný cieľ a všetky ostatné ciele si stanovujú v súlade s ním. Napriek tomu nijako nenapredujú, pretože jednotlivé rozhodnutia odkladajú, sú váhaví a keď sa už konečne rozhodnú, pochybujú o správnosti svojho rozhodnutia, začnú ho meniť a nechcú nič riskovať. Takto sa môže ich nerozhodnosť opakovať po celý ich život.

Mnohí ľudia zasa po uvedomení si svojich cieľov a prijatí ráznych rozhodnutí prejavia veľkú energiu v úsilí dosiahnuť stanovený cieľ. Rýchlo však vo svojom nadšení ochabujú a pri prvých prekážkach sa zastavujú. Nedokážu prekonávať neúspechy a pokračovať energicky v napredovaní, pretože nevedia, alebo z pohodlnosti nechcú byť vytrvalí.

Je mnoho faktorov, ktoré nám môžu zľahčovať alebo sťažovať hľadanie svojho správneho životného cieľa a uvedomelo ho nasledovať. Okrem našich schopností, povahových vlastností, psychického stavu, či úrovne našich vedomostí a životných skúseností sú to aj rôzne okolnosti, v ktorých sa nachádzame. A je úplne jedno, či sa jedná o človeka nezamestnaného, podnikajúceho, alebo pracujúceho vo vrcholovom manažmente. Každý stojí pred otázkou, čo chce v živote dosiahnuť, ako to môže dosiahnuť a či bude so svojimi rozhodnutiami nakoniec spokojný.

Mnohí sa pri hľadaní odpovedí obracajú na svojich blízkych, na priateľov, na kolegov. Človek je sociálna bytosť a je preto úplne prirodzené, že potrebuje poradiť, vypočuť si spätnú väzbu a iný pohľad na svoju situáciu. Jedným zo spôsobov, ako sa naučiť spoznávať svoje ciele, múdro sa rozhodovať a efektívne konať doma i v práci, je mať svojho osobného, prípadne firemného kouča, ktorého úlohou je v procese koučovania viesť a sprevádzať človeka na jeho životnej ceste tak, aby bola úspešná a viedla k vnútornému naplneniu a spokojnosti koučovaného človeka.


"Povieme Vám aj to, čo Vám iní povedať nevedia... a budete stále v predstihu!"

Copyright © 2010 PaedDr. Ľuboš Ďurdiak, PhD. - PSYCHOTREND & Discovery Trend s.r.o.. Všetky práva vyhradené. Obsah odborného článku na tejto stránke je chránený autorským právom a inými príslušnými platnými právnymi predpismi o ochrane autorských práv a duševného vlastníctva. K akémukoľvek použitiu tejto stránky (napr. kopírovanie autorských myšlienok a obsahu článku) je potrebné písomné povolenie od ich autora a uvedených spoločností.

Agentúra PSYCHOTREND & Discvery Trend

Precestoval som celý svet, a musím uznať, že s takýmto fenoménom sa človek len tak ľahko alebo často zasa nestretne!
Akad. mal. Frank Jalšovský
výtvarník a prezident Discovery Fine Arts Inc.

Unikátnosť konzultácií spočíva v tom, že v pomerne krátkom čase spoznáte možnosti, ktoré Vám dokážu zjednodušiť a skrátiť náročnú cestu za stanoveným cieľom. Investované prostriedky do akýchkoľvek služieb pána Ďurdiaka prinášajú zhodnotenia vo vnútornom postoji ako aj v dosahovaných výsledkoch.
Ing. Marcela Cerulíková
riaditeľka ľudských zdrojov, členka dozornej rady Doprastav, a.s.

Keby mi dnes dal niekto otázku, či odporúčam služby spoločnosti PSYCHOTREND, poviem iba toľko: "Kto neskúsil, neuverí!".
Ing. Pavel Geršl
oblastný manažér spoločnosti Best Consult Group s.r.o.

Ukázalo sa, že už po niekoľkých málo sedeniach si odborný poradca rýchlo získal dôveru a dokázal identifikovať a pochopiť potreby účastníkov poradenstva. Svojim poradenským prístupom prispel k lepšiemu poznaniu ich potenciálu ako aj ich slabších stránok.
Ing. Richard Páleník
riaditeľ pre predaj a služby zákazníkom Telefónica O2 Slovakia, s.r.o.

Ľuboš Ďurdiak je človek s mimoriadnou schopnosťou v pozitívnom zmysle slova vidieť "do človeka". Jeho analyticko - psychologické danosti sú nezvyčajné. Je až neuveriteľné, že celý proces sa "odohrá" za relatívne krátky čas, ale tento čas určite patrí k tým, na ktorý sa nezabúda.
Ing. Milan Jalšovský
riaditeľ obchodného zastúpenia pre SRSCHRACK SECONET AG

Doterajšie skúsenosti s poradenskou a školiacou činnosťou boli úplne iné a originálny prístup PaedDr. Ľ. Ďurdiaka, PhD. dokázal zmeniť názor na poradenstvo aj tých najväčších skeptikov.
Ing. Peter Daubner
riaditeľ obchodného zastúpenia CAPITOL, a.s.

Štýl fotografovania a výsledné fotografie, ktoré som si sama vyskúšala u doktora Ľuboša Ďurdiaka, sú o vystihnutí čŕt osobnosti človeka, jeho duše, je to ako dobrý portrét dobrého maliara. Takéhoto fotografa, ktorý je zároveň aj dobrým psychológom, odporúčam každému.
MUDr. Jana Kelová, CSc.
majiteľka spoločnosti Benevita s.r.o.

Prejsť na:

google.com/+ĽubošĎurdiak

VŠETKY REFERENCIE

My v médiách

Rýchly kontakt

Objednávka

E-poradňa
 

Predvoľby súkromia
Cookies používame na zlepšenie vašej návštevy tejto webovej stránky, analýzu jej výkonnosti a zhromažďovanie údajov o jej používaní. Na tento účel môžeme použiť nástroje a služby tretích strán a zhromaždené údaje sa môžu preniesť k partnerom v EÚ, USA alebo iných krajinách. Kliknutím na „Prijať všetky cookies“ vyjadrujete svoj súhlas s týmto spracovaním. Nižšie môžete nájsť podrobné informácie alebo upraviť svoje preferencie.

Zásady ochrany osobných údajov

Ukázať podrobnosti

Prihlásenie