Panel používateľa

Sebadôvera nie je nemenná konštanta

21.09.2015, PaedDr. Ľuboš Ďurdiak, PhD.

Sebadôvera a sila vôle na ceste životomSebadôvera je téma, ktorá sa dotýka veľmi veľa ľudí. Vlastne si dovolím tvrdiť, že každého. Mužov a žien rovnako. Nie však u každého v takom istom význame - niekto jej má menej, niekto primerane a niekto až príliš veľa.

Sebadôvera môže byť osobnostná črta, ktorá bola niekomu daná do vienka vo vyššej miere a niekomu v nižšej. Nič to však nemení na tom, že prejavy sebadôvery sú u človeka počas života v rôznych životných situáciách odlišné. Nie je to konštanta, ktorá nepodlieha zmenám. Je potrebné ju budovať a pravidelne sa o ňu starať.

Možno vás teraz napadne, že ako je dobre tým, ktorí majú sebadôvery dostatok, alebo aj prebytok, nemusia nič robiť. Takí ľudia sa nemusia presviedčať, že na niečo majú, nemusia sa premáhať do rôznych aktivít, nemusia čakať na to, kým ich niekto povzbudí a nadchne pre nejakú činnosť a v konečnom dôsledku nemusia mať výčitky, keď sa k niečomu neodhodlajú, hoci po tom veľmi túžili.

Sú ľudia, ktorí disponujú potrebnou mierou sebadôvery. Môže to byť ich osobnostná črta, ale rovnako to môže byť výsledok podnetného prostredia, v ktorom človek žije. Aj ten, kto ňou disponuje primerane, by však mal pracovať na tom, aby si ju takú udržal v každej situácii. Nie je totiž problém veriť sebe samému, keď sa nám darí, ale najmä vtedy, keď sa človeku začnú vymykať veci spod kontroly. To je aj pravá skúška toho, či sebadôvera, ktorou disponujeme, je pevná, skutočná, či vychádza z nášho vnútra.

Väčšina ľudí nevie, že aj tie osoby, ktoré disponujú primeranou sebadôverou, musia počas života na nej stále pracovať. V prvom rade musia si byť vedomí svojich silných aj slabých stránok a to bez prikrášľovania. Predpokladom je vysoký stupeň poznania seba samého, svojich vnútorných zdrojov, predispozícií, svojich skutočných hodnôt, potrieb a postojov.

Je umením udržať sebadôveru na primeranej úrovni, to znamená, že nielen dbať na to, aby neklesala, ale aj na to, aby nerástla príliš. Stáva sa to najmä v situáciách, kedy sa nám veľmi darí. Vtedy nám hrozí riziko, že sebadôvera môže prerásť do namyslenosti, možno až pocitu nadradenosti a do prejavov arogancie.

Okrem sebapoznania je dôležitá neustála kultivácia a podpora svojej sebadôvery. Ak sa nám niečo podarí, nemali by sme to brať ako samozrejmosť, ale na chvíľu sa sebareflexívne zastaviť, uvedomiť si, čo sme dokázali a prejaviť si vďačnosť. Aj taká maličkosť, ako je odmena seba samého dobrým slovom, pochvalou, po nejakom úspechu, je dobrý zvyk, ktorý sa oplatí u seba vy/pestovať.

Nemusí ísť pritom o žiadne heroické činy. Uvedomovať si a oceňovať u seba by sme mali aj také prejavy nášho sebaprekonávania, ktoré považujeme za bežné. Ranné vstávanie, cesta do práce, navarenie dobrého obeda, pomoc deťom pri príprave do školy, splnenie šéfovej požiadavky v práci, darovať niekomu úsmev, aj keď práve sami nemáme najlepšiu náladu atď.

Ste prekvapení, že aj pri takýchto činnostiach je možné pracovať na svojej sebadôvere? Máte pocit, že nejde o nič zvláštne, že tu nie je potrebné sa sebaprekonávať? Myslíte si, že pochvala, ocenenie seba samého za takéto "bežné" aktivity je zbytočná?

Potom si skúste odpovedať na tieto otázky: Chcelo sa vám vždy ráno vstávať a začať si plniť svoje povinnosti? Kým ste vstali, aby ste nezmešakali autobus do práce, museli ste sa k tomu nútiť , museli ste sa premáhať? Vždy ste hneď chceli plniť šéfove dôležité požiadavky a to aj vtedy, keď ste mali plno inej nedokončenej práce? Dokázali ste nakoniec odložiť rozpracované veci a pomôcť svojmu nadriadenému? Keď ste mali zlú náladu, dokázali ste obdariť svojich najbližších (a možno aj menej známych kolegov v práci alebo úplne neznámych ľudí v dlhom rade v obchode) úsmevom, aby ste im spríjemnili čas trávený s vami?

Ak ste si pri položených otázkach povedali, že ste to dokázali, gratulujem vám! Museli ste totiž vynaložiť značnú časť zo svojej energie, aby ste sa prekonali, keď sa vám nechcelo, aby ste premohli v sebe hlas, ktorý vás demotivoval a nahováral vás, aby ste sa na to vykašľali. V tejto etape práce na sebe samom ste úspešne posilnili svoje sebaregulačné a sebavýchovné schopnosti.

Avšak, ak ste sa prekonali, neznamená to, že ste automaticky posilnili aj svoju sebadôveru. Ocitli ste sa zatiaľ iba na polceste - získali ste príležitosti pre jej posilnenie. Aby ste tieto vlastnou snahou získané príležitosti využili na budovanie alebo kultivovanie svojej sebadôvery, je potrebné, aby ste s dosiahnutým výsledkom pracovali ďalej.

Sebadôvera a sila vôle na ceste životomPoložím vám znova pár otázok: Uvedomili ste si po zvládnutej aktivite, do ktorej sa vám najskôr nechcelo, že ste museli vynaložiť energiu na jej začatie a dokončenie? Uvedomili ste si, že ste to dokázali vďaka vášmu odhodlaniu sa a nájdení svojich vnútorných zdrojov pre tú aktivitu? Ocenili ste svoju snahu a možno aj dobrý výsledok tým, že ste si venovali aspoň malú chvíľku s vedomím vďačnosti sebe samému? Premýšľali ste o tom, aké vnútorné zdroje a schopnosti vám k tomu pomohli a kedy ich ne/máte k dispozícii?

Ak ste odpovedali na položené otázky súhlasne, gratulujem vám znova! Úspešne ste totiž začali pracovať na budovaní, posilňovaní a kultivovaní svojej sebadôvery. V úvode som spomenul, že sebadôvera nie je žiadna nemenná konštanta. Nezabúdajte preto, že iba raz sa venovať sebe samému nie je dostačujúce pre požadované formovanie našej osobnosti. Pre dosiahnutie viditeľných výsledkov si to vyžaduje vytrvalú prácu na sebe samom. A to po celý život.

Znie to možno príliš náročne, netreba si však dopredu zúfať. Postupnými krokmi sa to zvládať dá. Človek je tvor spoločenský. Myslite na to najmä v situáciách, kedy nemáte dosť vlastnej energie a vždy nájdete vo vašej blízkosti niekoho, kto vám môže podať pomocnú ruku.

"Povieme Vám aj to, čo Vám iní povedať nevedia... a budete stále v predstihu!"

Copyright © 2015 PaedDr. Ľuboš Ďurdiak, PhD. - PSYCHOTREND & Discovery Trend s.r.o.. Všetky práva vyhradené. Obsah odborného článku na tejto stránke je chránený autorským právom a inými príslušnými platnými právnymi predpismi o ochrane autorských práv a duševného vlastníctva. K akémukoľvek použitiu tejto stránky (napr. kopírovanie autorských myšlienok a obsahu článku) je potrebné písomné povolenie od ich autora a uvedených spoločností.

Agentúra PSYCHOTREND & Discvery Trend

Precestoval som celý svet, a musím uznať, že s takýmto fenoménom sa človek len tak ľahko alebo často zasa nestretne!
Akad. mal. Frank Jalšovský
výtvarník a prezident Discovery Fine Arts Inc.

Unikátnosť konzultácií spočíva v tom, že v pomerne krátkom čase spoznáte možnosti, ktoré Vám dokážu zjednodušiť a skrátiť náročnú cestu za stanoveným cieľom. Investované prostriedky do akýchkoľvek služieb pána Ďurdiaka prinášajú zhodnotenia vo vnútornom postoji ako aj v dosahovaných výsledkoch.
Ing. Marcela Cerulíková
riaditeľka ľudských zdrojov, členka dozornej rady Doprastav, a.s.

Keby mi dnes dal niekto otázku, či odporúčam služby spoločnosti PSYCHOTREND, poviem iba toľko: "Kto neskúsil, neuverí!".
Ing. Pavel Geršl
oblastný manažér spoločnosti Best Consult Group s.r.o.

Ukázalo sa, že už po niekoľkých málo sedeniach si odborný poradca rýchlo získal dôveru a dokázal identifikovať a pochopiť potreby účastníkov poradenstva. Svojim poradenským prístupom prispel k lepšiemu poznaniu ich potenciálu ako aj ich slabších stránok.
Ing. Richard Páleník
riaditeľ pre predaj a služby zákazníkom Telefónica O2 Slovakia, s.r.o.

Ľuboš Ďurdiak je človek s mimoriadnou schopnosťou v pozitívnom zmysle slova vidieť "do človeka". Jeho analyticko - psychologické danosti sú nezvyčajné. Je až neuveriteľné, že celý proces sa "odohrá" za relatívne krátky čas, ale tento čas určite patrí k tým, na ktorý sa nezabúda.
Ing. Milan Jalšovský
riaditeľ obchodného zastúpenia pre SRSCHRACK SECONET AG

Doterajšie skúsenosti s poradenskou a školiacou činnosťou boli úplne iné a originálny prístup PaedDr. Ľ. Ďurdiaka, PhD. dokázal zmeniť názor na poradenstvo aj tých najväčších skeptikov.
Ing. Peter Daubner
riaditeľ obchodného zastúpenia CAPITOL, a.s.

Štýl fotografovania a výsledné fotografie, ktoré som si sama vyskúšala u doktora Ľuboša Ďurdiaka, sú o vystihnutí čŕt osobnosti človeka, jeho duše, je to ako dobrý portrét dobrého maliara. Takéhoto fotografa, ktorý je zároveň aj dobrým psychológom, odporúčam každému.
MUDr. Jana Kelová, CSc.
majiteľka spoločnosti Benevita s.r.o.

Prejsť na:

google.com/+ĽubošĎurdiak

VŠETKY REFERENCIE

My v médiách

Rýchly kontakt

Objednávka

E-poradňa
 

Predvoľby súkromia
Cookies používame na zlepšenie vašej návštevy tejto webovej stránky, analýzu jej výkonnosti a zhromažďovanie údajov o jej používaní. Na tento účel môžeme použiť nástroje a služby tretích strán a zhromaždené údaje sa môžu preniesť k partnerom v EÚ, USA alebo iných krajinách. Kliknutím na „Prijať všetky cookies“ vyjadrujete svoj súhlas s týmto spracovaním. Nižšie môžete nájsť podrobné informácie alebo upraviť svoje preferencie.

Zásady ochrany osobných údajov

Ukázať podrobnosti

Prihlásenie