Panel používateľa

Kríza manažéra ako stimul zlepšenia kvality života

03.02.2010, PaedDr. Ľuboš Ďurdiak, PhD.

Každý človek sa v živote od svojho narodenia ocitol niekoľkokrát v situácii, kedy mal pocit, že vo väčšej, alebo menšej miere stráca kontrolu nad situáciou, v ktorej sa nachádza, a možno aj nad samým sebou. Niekto túto situáciu zvládol bez zaváhania a negatívnych následkov, iný sa zasa potreboval vyvŕšiť na svojom kolegovi v práci, prípadne problém „utopiť" v alkohole, alebo sa uzavrel do seba bez akejkoľvek snahy situáciu zmeniť.

Manažéri sú riadiaci pracovníci, ktorí bývajú vystavovaní často enormnej psychickej záťaži. Okrem riešenia bežných životných problémov vo svojom osobnom i rodinnom živote preberajú na seba aj veľkú zodpovednosť v práci. Pracujú s kolektívom ľudí, ktorých riadia, ale aj oni sami sú riadení. Musia nájsť súlad medzi očakávaniami a požiadavkami svojich nadriadených manažérov alebo majiteľov firmy a medzi tým, ako prenesú tieto požiadavky na svojich podriadených pracovníkov. Často sa ocitajú v protichodných situáciách, pod časovým tlakom a veľkou zodpovednosťou pri strategických rozhodnutiach vo firme. Mnohí preto svojej práci venujú celý svoj čas. Zavčasu ráno odchádzajú do práce a neskoro večer sa z nej vracajú domov, kde neraz ešte pokračujú v riešení pracovných problémov.

Rodinné prostredie je miesto, kde každý očakáva pohodu a pokoj. Aj doma je však nevyhnutné riešiť rôzne problémy a starosti a ostatní členovia si tiež nárokujú viac pozornosti zo strany svojho partnera alebo rodiča – manažéra. Oveľa vypuklejšou je v našich spoločenských podmienkach táto situácia, ak je manažérom žena, ktorá je manželkou i matkou. Takto sa mnohí manažéri dostávajú do ťažkých životných situácií, ktoré neraz končia neporozumením a hádkou doma, ktorá sa môže pravidelne opakovať a časom dospieť k vzájomnému odcudzeniu oboch partnerov. Pod tlakom okolností začínajú unavení manažéri aj v práci strácať koncentráciu, nestíhajú riešiť pridelené úlohy, robia chyby až postupne zlyhávajú.

Mnohí sa až v takejto krízovej situácii zastavia a prejavia túžbu a snahu vniesť do ich osobného, pracovného i rodinného života pokoj, pohodu, konštruktívnosť, perspektívu a novú energiu. Vlastné sily však na to už väčšinou nestačia. Je preto veľmi vhodné osloviť profesionálneho odborníka, poradcu, kouča, ktorý im dokáže na ich životnej ceste pomôcť. Umenie v tej chvíli bude spočívať iba na správnom výbere takého poradcu, ktorý bude nielen adekvátne vzdelaný, ale bude mať aj dostatočné skúsenosti a najmä schopnosti porozumieť ich skutočným potrebám, ich prežívaniu a povahovým vlastnostiam, ktorých správne poznanie je alfou a omegou efektívneho poradenského prístupu.

Optimálnym riešením však je, ak si firma uvedomuje náročnosť manažérskej práce, preto nečaká až do okamihu, kedy bude situácia neúnosná a svojim zamestnancom poskytuje možnosť nezávislého externého individuálneho poradenského prístupu od profesionálneho personálneho poradcu. A hoci takáto investícia nie je lacná záležitosť, v konečnom dôsledku sa vráti manažérovi i celej firme niekoľkonásobne. Šikovný poradca dokáže vo veľmi krátkom čase pomôcť manažérom nájsť stratenú rovnováhu, stratený zmysel, stratenú pohodu a výkonnosť. Výsledkom bude radosť a spokojnosť všetkých – samotného manažéra, jeho rodiny i zamestnávateľa.


"Povieme Vám aj to, čo Vám iní povedať nevedia... a budete stále v predstihu!"
 

Copyright © 2010 PaedDr. Ľuboš Ďurdiak, PhD. - PSYCHOTREND & Discovery Trend s.r.o.. Všetky práva vyhradené. Obsah odborného článku na tejto stránke je chránený autorským právom a inými príslušnými platnými právnymi predpismi o ochrane autorských práv a duševného vlastníctva. K akémukoľvek použitiu tejto stránky (napr. kopírovanie autorských myšlienok a obsahu článku) je potrebné písomné povolenie od ich autora a uvedených spoločností.

Agentúra PSYCHOTREND & Discvery Trend

Precestoval som celý svet, a musím uznať, že s takýmto fenoménom sa človek len tak ľahko alebo často zasa nestretne!
Akad. mal. Frank Jalšovský
výtvarník a prezident Discovery Fine Arts Inc.

Unikátnosť konzultácií spočíva v tom, že v pomerne krátkom čase spoznáte možnosti, ktoré Vám dokážu zjednodušiť a skrátiť náročnú cestu za stanoveným cieľom. Investované prostriedky do akýchkoľvek služieb pána Ďurdiaka prinášajú zhodnotenia vo vnútornom postoji ako aj v dosahovaných výsledkoch.
Ing. Marcela Cerulíková
riaditeľka ľudských zdrojov, členka dozornej rady Doprastav, a.s.

Keby mi dnes dal niekto otázku, či odporúčam služby spoločnosti PSYCHOTREND, poviem iba toľko: "Kto neskúsil, neuverí!".
Ing. Pavel Geršl
oblastný manažér spoločnosti Best Consult Group s.r.o.

Ukázalo sa, že už po niekoľkých málo sedeniach si odborný poradca rýchlo získal dôveru a dokázal identifikovať a pochopiť potreby účastníkov poradenstva. Svojim poradenským prístupom prispel k lepšiemu poznaniu ich potenciálu ako aj ich slabších stránok.
Ing. Richard Páleník
riaditeľ pre predaj a služby zákazníkom Telefónica O2 Slovakia, s.r.o.

Ľuboš Ďurdiak je človek s mimoriadnou schopnosťou v pozitívnom zmysle slova vidieť "do človeka". Jeho analyticko - psychologické danosti sú nezvyčajné. Je až neuveriteľné, že celý proces sa "odohrá" za relatívne krátky čas, ale tento čas určite patrí k tým, na ktorý sa nezabúda.
Ing. Milan Jalšovský
riaditeľ obchodného zastúpenia pre SRSCHRACK SECONET AG

Doterajšie skúsenosti s poradenskou a školiacou činnosťou boli úplne iné a originálny prístup PaedDr. Ľ. Ďurdiaka, PhD. dokázal zmeniť názor na poradenstvo aj tých najväčších skeptikov.
Ing. Peter Daubner
riaditeľ obchodného zastúpenia CAPITOL, a.s.

Štýl fotografovania a výsledné fotografie, ktoré som si sama vyskúšala u doktora Ľuboša Ďurdiaka, sú o vystihnutí čŕt osobnosti človeka, jeho duše, je to ako dobrý portrét dobrého maliara. Takéhoto fotografa, ktorý je zároveň aj dobrým psychológom, odporúčam každému.
MUDr. Jana Kelová, CSc.
majiteľka spoločnosti Benevita s.r.o.

Prejsť na:

google.com/+ĽubošĎurdiak

VŠETKY REFERENCIE

My v médiách

Rýchly kontakt

Objednávka

E-poradňa
 

Predvoľby súkromia
Cookies používame na zlepšenie vašej návštevy tejto webovej stránky, analýzu jej výkonnosti a zhromažďovanie údajov o jej používaní. Na tento účel môžeme použiť nástroje a služby tretích strán a zhromaždené údaje sa môžu preniesť k partnerom v EÚ, USA alebo iných krajinách. Kliknutím na „Prijať všetky cookies“ vyjadrujete svoj súhlas s týmto spracovaním. Nižšie môžete nájsť podrobné informácie alebo upraviť svoje preferencie.

Zásady ochrany osobných údajov

Ukázať podrobnosti

Prihlásenie